neděle 20. listopadu 2016

Proč jsem si myslel, že to Trump vyhraje

Jak už jsem se chlubil na FB, tak na vítězství Donalda Trumpa jsem vsadil zatím největší částku ve svém životě. Prostě jsem nevydržel pohled na ty peníze válející se na zemi. No ve skutečnosti to nebyla až tak gigantická částka, ale na pocit gamblerství to stačilo.

Proč jsem nevěřil průzkumům, které předpovídaly vítězství Clintonové? Můj odhad byl založen na tom, že jí média drtivou většinou stranila na rozdíl od obvyklých voleb, kdy jsou média rovnoměrně rozdělena. To vedlo ke dvou efektům:
a) Kecali novináři, kteří chtěli Clintonové pomoci. Nerozhodnutí voliči totiž mají tendenci přidávat se k favoritovi.
b) Kecali respondenti v průzkumech, kteří vnímali tazatele jako reprezentanty médií nebo Washingtonské kavárny vůbec. Je známý jev, že respondenti odpovídají spíš tak, jak si myslí, že se to bude průzkumníkovi líbit.

Skutečně pak Trump dostal o 3% víc hlasů než mu bylo předpovězeno a stačilo to jen o fous. Mimochodem u Zemana, kde byla podobná situace, to bylo myslím něco jako 8%. Všechna čest americkým průzkumníkům!

Mimochodem ve Washingtonu, D.C. získala Clintonová 92.8% hlasů. To je víc než v severokorejských volbách získala Korejská Dělnická Strana. Gratuluji!

Žádné komentáře: