pondělí 31. října 2016

Proč mám rád Zemana

Proč mám rád Zemana

Prý proč že tak podporuji prezidenta Zemana. No tak za prvé je to člověk, který ví, kolik je dvě a dvě, jak přeložit Pussy Riot a že je dobré mít diverzifikovaný zahraniční obchod. Připouštím, že to není vysoká laťka, ale nad různými televizními duchovními velikány tím vyčnívá jak Gulliver.
Spousta lidí si stěžuje na politikaření, se kterým je Zemanovo prezidentování spojeno. Všechno to trolování, šachování s vyznamenáními a hodnostmi, je to občas lehce trapné, to jo. Na druhou stranu je to známka toho, že Zeman není loutka nějaké vlivné skupiny, ale že musí využít každou pravomoc, která je mu dopřána. Politikaření k politice prostě patří. Takže k tomu mám postoj zcela neutrální.
Co je na Zemanovi jedinečné je, že je velmi inteligentní. Tak inteligentní, že si může dovolit i věcně a konkrétně argumentovat. Tím ovšem demaskuje vrstvu lidí s "tím správným názorem" jako nabubřelé lůzry a ti ho za to přirozeně smrtelně nenávidí. Tohle demaskování považuji za Zemanovu nejzáslužnější činnost.
V české společnosti totiž došlo ke zvláštnímu jevu, že existuje třída, jejíž příslušník se vyznačuje "správným názorem". Jiné společenské vrstvy mají jako znak příslušnosti třeba honosné auto. Její příslušníci jsou ochotni obětovat X miliónů a hodin v zácpě denně, aby si připadali kůl. Příslušníci lumpenkavárny neboli pravdoláskaři neboli sluníčkáři pochopitelně nemají peníze na BMW. A tak jsou ochotni obětovat vlastní myšlení, které by jim do hlavy nasadilo kdovíjaké brouky, jen aby se mohli vykazovat "správným názorem". Protože ten, kdo nemá bourák, pardon správný názor, je prostě, v dané společnosti, společensky nemožný.
Statusové symboly mají ovšem jednu takovou problematickou vlastnost. Jsou snadno manipulovatelné reklamou. Že auto jede 200km/h, o tom reklama někoho těžko přesvědčí, pokud to není pravda. Ale že je to auto kůl, to už je jiná. A za měsíc zaplatí reklamní kampaň jiná značka a bude kůl něco úplně jiného. Stejně tak to je s tím "správným názorem". A tak je jednou "správná" slušnost, za chvíli je to hovno, jednou buzny, hnedle šaría. A nic z toho nejede 200km/h. Chceš si s tím lámat hlavu? Jsi společensky nemožný.
Zeman má ovšem dar jednoduchým způsobem komunikovat složité věci. A tak vedle něho pseudointelektuálští snobové vypadají jako pseudointelektuálští snobové. A něco takového nadutý snob nikdy nedopustí a vyskočí jako čertík z krabičky pokaždé, když ho Zeman potrolí. A za ty vypérované čertíky s vyplazeným jazykem, za ty mám Zemana doopravdy rád.

Žádné komentáře: