pátek 20. srpna 2021

Kolik měří dobrý sluníčkář

Trochu opožděně jsem si všiml březnového rozsudku, kdy za komentář v internetové diskuzi byl vyměřen trest 6 let nepodmíněně. Komentář v diskuzi na téma teroristického útoku proti muslimům v Christchurch na Novém Zélandu zněl „Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“

V roce 1987 jsem se dopustil něčeho dost podobného. V poměrně široké společnosti zahrnující i členy KSČ jsem vyprávěl vtip "Kolik měří dobrý komunista? . . . . . . . . . . 4 metry - i s provazem". Je to úplně stejná úroveň schvalování kolektivního násilí na základě příslušnosti k nějaké ideologii.

Od těch zlých totalitních amorálních komunistů jsem tenkrát vyfasoval asi tak čtvrt hodiny pohovoru v ředitelně. Netvrdím, že to bylo nejšťastnějších 15 minut mého života. Ale čtvrt hodiny versus 6 let, to je sakra rozdíl.

Samozřejmě chápu, že jsem měl trochu štěstí na docela dobrého komunistu. Což pochopitelně samo o sobě vyvrací obsah mého vtipu. A navíc jsem se během těch 15 minut pohovoru dozvěděl i docela zajímavé skutečnosti o fungování komunistického systému. Byli lidi, co v takovéhle situaci dopadli i hůř.

Jenže 6 let nedostal ani Havel. Teror tohoto stupně byl snad v nejhorších 50. letech, a to ještě musel mít člověk dost smůlu. Ale za Husáka byla názorová svoboda mnohem větší než dnes.


 

Žádné komentáře: