neděle 3. března 2019

Recenze na Panodramu

Panodrama je investigativní reportáž britského disidenta Tommyho Robinsona o natáčení investigativní reportáže BBC o Tommy Robisnonovi. Tommyho bývalka, ze které John Sweeney, reportér pořadu BBC Panorama, tahá u sklenek alkoholu pikantní informace a také jí tak trochu instruuje, co tak v reportáži BBC vypovídat, si vše tajně nahrála. Robinson pak následně Sweeneye konfrontuje s jeho vlastními výroky. Hodinu jsem se docela dobře bavil, což u mě u tohoto typu pořadu nebývá obvyklé.

V reportáži nejde o předmět předmět sporu Robinsona a Sweeneye, kterým je islamizace. Je to především fascinující střet dvou odhodlaných angličanů - naštvaného aktivisty Robinsona bojujícího proti tomu, čehož jméno se kultivovaný a dobře placený Sweeney bojí i vyslovit. A přestože je vše natáčené jasně z pohledu Robinsona, ani Sweeneye není těžké lidsky pochopit. O to je reportáž působivější.

Zklamán je ten, kdo čekal objektivní důkaz o účasti BBC na spiknutí za účelem genocidy domorodců na britských ostrovech. Autoři reportáže také neodolali pokušení vozit se po Sweeneyho homofobních a rasistických výrocích. Samozřejmě že to mělo účel vykreslení žoldáka, který se vnitřně tak docela neztotožňuje s progresivistickou ideologií svého zaměstnavatele. Ale bylo toho až moc. Nicméně oceňuji, že jsem si rozšířil anglickou slovní zásobu. I když jen tu pasivní.

Jako filmové dílo je Panodrama opravdu dobrá. Tohle píšu s několikadenním odstupem, a celou tu dobu mi vrtá hlavou, jak že to v té Anglii teď vlastně funguje. Na twitteru už se jeden z přispěvatelů BBC pochlubil, že to byl on, kdo se jako reakci na Panodramu zasadil o definitivní umlčení Robinsona na Facebooku. Tak to je tedy ta oblast, ve které ho BBC překoná.

Žádné komentáře: